Du visar för närvarande Skyddar du dig från Nätfiske

Skyddar du dig från Nätfiske

Du har klickat på en nätfiske länk. Vad gör du nu…

Hur skyddar du dig från Nätfiske

Låt oss reda ut en sak först. Vi har alla varit där. Vi är av naturen allt för godtrogna så bli inte för besviken på dig själv. Hur som helst i den där bråkdelen av en sekund när du hade garden nere så råkade du klicka på den där fiskelänken… Vad gör du nu.
Läs: Hur skyddar du dig från Nätfiske 4 steg som du bör göra när du av misstag klickat på en nätfiskelänk

Steg 1 – Koppla ner dig
Koppla ner dig från Internet omedelbart – oavsett om det är via en nätverkssladd eller Wifi
Du bör göra det därför att risken att något potentiellt virus som kan finnas på din dator inte ska kunna sprida sig vidare på nätverket.

Steg 2 – Säkerhetskopiera
Vi får hoppas att du redan har säkerhetskopierat dina dokument och foton, men om inte så gör det nu.
När du återställer från en cyberattack kan det hända att dina data kan raderas eller förstöras, så det är bättre att allt är säkerhetskopierat.

Steg 3 – Skanna efter virus
Nästa steg, skanna din dator efter virus med ditt antivirus program. Starta programet och gör en fullständig genomsökning. Om ett felmeddelande dyker upp om att du måste ansluta till internet – ignorera det, det går att skanna datorn ändå.
Du måste fortsatt vara Offline från internet för att hindra eventulla virus att sprida sig vidare. Under tiden datorn skannas – låt den vara tills det är klart, om något virus upptäcks så följ bara instruktionerna om att viruset ska Rensas/Ta bort eller placeras i karantän.
Om du inte vet hur du ska göra detta kontakta gärna oss på NiceCloud så hjälper vi dig.

Steg 4 – Inloggningsuppgifter
Cyber kriminella vill ha dina uppgifter. Dom vill ha användarnamn, lösenord, bankuppgifter, kreditkortsnummer och andra identitesuppgifter.

Virus är skapade så att dom ska försöka lura offret att lämna sådan information så att viruset kan samla ihop dessa uppgifter.
Har du uppgett sådana uppgifter ändra dessa omedelbart på en annan ren dator.
Ett annat vanligt misstag är att ha samma användarnamn och lösen på många olika ställen.
Fortsätt – men försiktigt

I en allt mer avancerad värld med avancerade digitala tjänster kommer cyberattacker att bli mer vanligt och ett farligt hot för alla som lagrar digital information online och har anslutna enheter.
Under 2015 var det uppskattningsvis 3,2 miljarder människor uppkopplade nästa halva jordens befolkning så marknaden för cyberkriminella är enorm och lönsam.

För att summera hur skyddar du dig från Nätfiske 
Använd radera knappen på misstänkt epost. Om den misstänka eposten ser ut att komma från ett känt förtag, kolla gärna om dom har en mailadress där man kan vidarebefodra/rapportera sådant nätfiske.
Är det från en kollega, fråga denne om dom skickat mailet, om det var viktigt kommer dom säkert att höra av sig igen.

Tänk på att aldrig logga in på ditt Bankid om någon ber dig göra det per telefon, då loggar dom genast in på din bank och skapar ett nytt bankid och alla dina pengar är borta inom 5 röda sekunder.
Om du vill skydda dig och ditt företag från dessa och liknande hot kontakta oss så hjälper vi till att ta fram en lösning med hjälp av Norton antivirus. 

https://nice-cloud.se/drabbad-av-datorvirus/

Är du drabbad av datorvirus eller är du hackad?